Når du skal kjøpe søkemotoroptimalisering finnes det mange feller å gå i. Det er dessverre mange useriøse personer og firmaer som bare er ute etter å tjene kjappe penger, men ikke tenker langsiktig. Det er mange kaller seg «eksperter», men som egentlig ikke har så mye peiling, og så er det de som faktisk har peiling, tenker langsiktig og ønsker å hjelpe kunden med å vokse over tid. Her har vi samlet noen viktige punker du bør gå over før du skal kjøpe søkemotoroptimalisering (SEO), samt litt generell informasjon det er fint å kunne.
Søkemotoroptimalisering er i kontinuerlig endring. Hva som fungerer nå trenger ikke å fungere om to måneder, og mye av det som fungerte for et par år siden vil nå gjøre at siden din forsvinner helt fra søkemotorene.
For å hjelpe firmaer som ønsker å sette bort SEO arbeid er det noen punkter som bør følges, men før vi begynner ser vi litt på hvordan SEO faktisk fungerer.
Helt siden søkemotorene tok av på slutten av 90-tallet har markedsførere diskutert så busta fyker om hvordan de kan komme høyest mulig opp på søkeresultatene. SEO er, enkelt sagt, en metode for å øke plasseringen til en nettside på forskjellige søkeord på søkemotorene (hovedsakelig Google ettersom de står for omtrent 90% av trafikken). Det første som ofte gjøres er å finne hvilke søkeord man vil få høyest, hvor mange som søker på søkeordet hver måned og en analyse om omtrent hvor vanskelig det vil være å få din nettside høyt opp på resultatene.
Søkemotoroptimalisering på nettstedet
«On-page» eller intern søkemotoroptimalisering er noe de aller fleste markedsførere er relativt enige om hvordan bør gjøres. Selv om de fleste er grovt enige at punktene nedenfor bør gjøres, er det stadig diskusjoner på de mindre detaljene. Nettsiden bør ha en relevant tittel og underoverskrifter, et gitt antall prosent søkeordtetthet, meta beskrivelse, meta tags og det bør være god struktur på interne lenker.
Ekstern søkemotoroptimalisering
Når vi kommer til ekstern søkemotoroptimalisering er det stor uenighet blant markedsførere og mange har ekstremt sterke meninger om hvordan lenker og hvilke strategier som er best. Her handler det om relasjoner. Det er relativt stor enighet om at Google rangerer nettsidene mye basert på relasjoner med andre nettsider. For eksempel om du velger søkeordet «nye nettsider» vil det være bedre å få en link fra en nettside som handler om dette temaet, i motsetning til en nettside som handler om maling (hvert fall om nettsidene er like sterke i Googles øyne). Det også enighet om at det vil være bedre å få en link fra et stort selskap som Gudbrandsdal Energi, sammenlignet med en helt ny nettside om strøm.
Dette er selvfølgelig veldig vagt. Vi kunne diskutert et optimalt antall og hastighet av sosiale signaler, optimal prosent ankertekst og lenker blant mye annet, men det gir deg hvert fall en generell oversikt om hvordan diskusjonen om søkemotoroptimalisering fungerer.
Litt om “BlackHat” SEO
På slutten av 90-tallet kunne du øke plasseringen din drastisk med noen linker fra andre sider etter at Google implementerte dette inn i sin algoritme. I starten holdt det med et par linker, og vips så gjorde du store hopp oppover på søkeresultatene. Markedsførerne fant ut at jo flere linker en side hadde pekt mot seg, jo høyere ble den rangert på søk. Tusener på tusener av lenker ble laget ved å bruke “link farms” og andre teknikker for å manipulere søkeresultatene. Dette kan vi kalle starten på “BlackHat” SEO.
Ettersom Google ble smartere, og algoritmen mer avansert, sluttet enkelte teknikker å fungere. Nye “BlackHat” teknikker som programmer og andre verkøy ble implementert, disse kunne lage tusenvis av linker på bare noen få timer. Denne kampen har foregått opp gjennom årene, og “BlackHat” markedsførere har jobbet kontinuerlig mot Googles algoritmeoppdateringer.
Tiden gikk og hver gang en ny “BlackHat” teknikk ble oppfunnet, tok det ikke mange månedene før Google var på saken og kontret med en ny oppdatering.
I de senere årene har mange opprinnelige “BlackHat” markedsførere gått tilbake til “WhiteHat” SEO eller en hybrid versjon mellom de to, “GreyHat”. “GreyHat” har utviklet seg, og det kan mange ganger være vanskelig å se forskjell på en “GreyHat” og “WhiteHat” nettside. Private blogg nettverk (PBN), har vært en av grunnene til dette da koblinger mellom sidene i et slikt nettverk kan være veldig vanskelig å se, spesielt om det er godt laget.
Problemet med PBN er at hele nettverket kan bli oppdaget av Google. Google vil så stenge (deindeksere) hele nettverket og innføre en straff på nettsiden nettverket pekte mot. I enkelte tilfeller kan nettsiden ikke dukke opp på Google søk på flere måneder.
Man skulle kanskje tro at PBN er døde på grunn av dette, men det er langt fra sannheten. De fleste nettverkene som blir oppdaget av Google er enten dårlig satt opp eller solgt til en rekke forskjellige nettsider og personer (som i essensen ikke lenger gjør det til et privat blogg nettverk). I tillegg brukes PBN aktivt på såkalte “churn and burn” sider. Dette er ikke sider bygd for langsiktig gevinst, men for å tjene raske penger over en kort periode. En slik side vil som regel ha en levetid på maksimalt et par måneder og brukes ofte mot arrangementer som for eksempel mesterskap og andre store eventer.
Disse “churn and burn” sidene “BlackHat” teknikker fungerer på hører selvfølgelig ikke hjemme på vanlige nettsider der målet om høye rangereringer er langsiktig. Det ville for eksempel vært idiotisk å ødelagt et domene som ge.no ved å bruke “BlackHat” teknikker for kortsiktig suksess.
Litt om “WhiteHat” SEO
Når du velger “WhiteHat” SEO for firmaet ditt, velger du et langsiktig resultat. All markedsføring og lenker skal være av høy kvalitet, deriblant også all tekst som skrives rundt lenkene. Kvalitet over kvantitet. Arbeidet gjøres manuelt, ikke av programvare som spyr ut flere tusen lenker i timen. Nettsider, blogger og annet skal ha design og godt skrevne artikler, og det tar både mye tid og penger.
Ved godt utført “WhiteHat” SEO vil du få resultater som varer og nettsiden vil bare bli sterkere og sterkere over tid med kontinuerlig arbeid. Baksiden er at det kan ta tid å få resultater. Om et firma lover store resultater under 4-8 måneder bør varsellampene ringe. Det er ikke normalt med store sprang opp på søk når SEO’en gjøres sikkert (med mindre vi snakker om et veldig lett søkeord, eller nettsidens “on-site” SEO er elendig før arbeidet starter).
“WhiteHat” SEO har et stort fokus på å gjøre hele nettsiden så autoritær som mulig, slik at du ikke bare blir rangert høyt på de største søkeordene, men også får god trafikk gjennom såkalte “long tail” søkeord, altså søkeord med 3 eller flere ord. Faktisk får de fleste nettsider mer enn 80% av trafikken sin fra organisk søk, fra “long tail” søkeord.
Pris kan si noe om troverdigheten til firmaet
“WhiteHat” SEO er en god del dyrere enn “BlackHat” SEO, dette er fordi alt arbeid må gjøres manuelt og inneha høyest mulig kvalitet. Det er ikke bare å spinne en tekst, sette den inn i et program og sende den ut til hundrevis av nettsider. Da havner vi på den andre siden av gjerdet og nettsiden kan fort forsvinne noen måneder fra resultatene på Google.
I enkelte markeder, for eksempel forbrukerelektronikk, selges det omtrent for 50% på nett. Dette bør reflekteres i bedriftens markedsføringskampanjer, men det er ytterst få som faktisk praktiserer dette, og de som starter nå, vil ligge et godt hestehode foran i tiden fremover.
I de fleste tilfeller blir det inngått en månedlig avtale på minimum 6 måneder. Små bedrifter bør ikke forvente å bruke noe mindre enn 10-20 000 kr per måned (for søkeord med lav konkurranse). For større firmaer, antall søkeord og varierende vanskelighetsgrad kan prisen ligge på alt fra 50 000 til 250 000 i måneden. Kampanjer på denne størrelsen skal kunne bringe inn stor trafikk og SEO firmaet bør kunne hjelpe til å kalkulere en grov ROI før avtalen inngås om firmaet ønsker dette.
Antall søkeord og vanskelighetsgrad av søkeord er i hovedsak hva som bestemmer hvor dyr en SEO kampanje kommer til å bli.
Hva skjer etter målene er oppnådd?
Før resultatene er oppnådd bør det allerede ligge en plan om hva som skal skje i etterkant av måloppnåelsen. Skal arbeid startes på andre søkeord? Eller er oppgaven å beholde rangeringen som er oppnådd på Google?
Å oppretteholde søkeresultater er ofte mye lettere enn å komme seg opp til toppen av søk. Det kan likevel hende, basert på konkurransen til søkeordet, at det er lurt å bruke mye av ressursene på å oppretteholde resultatene som er oppnådd en stund fremover. Er konkurransen stor, vil konkurrentene jobbe hardt for å dytte deg ned fra tronen i det de ser du har gått forbi dem, det vil da være viktig og ikke hvile på laurbærene. Samtidig bør fokuset ligge på å gjøre siden mer autoritær for å få mer trafikk fra lengre søkeord.
Huskeliste for deg som skal kjøpe søkemotoroptimalisering
Gir de deg pris på stående fot? Om de kan gi deg en eksakt pris på stedet bør varsellampene lyse. For å kunne gi en konkret og konkurransedyktig pris er det en rekke ting som må sjekkes, i hovedsak en analyse av konkurransen. Møter du et firma med fastsatte SEO kampanjer som de bruker i alle markeder bør du holde deg unna. Hvert marked er forskjellig, og ulike teknikker bør brukes på ulike prosjekter.
Vil de gjøre både internt og eksternt arbeid? I de færreste tilfeller er nettsiden perfekt bygd opp, SEO firmaet bør analysere og komme med forslag til diverse endringer som kan forbedre “on-site” prestasjonen. Dette er elementær søkemotoroptimalisering. At et firma tilbyr seg å gjøre en rekke endringer på selve nettsiden for å krabbe et par plasser oppover på søkemotorene er vel og bra, men det bør ligge en solid ekstern plan rundt dette. Pass på at firmaet tilbyr en god plan både “off-site” og “on-site”.
Hva er tidsrammen på prosjektet? Ved de fleste tilfeller og sikker søkemotoroptimalisering bør ikke firmaet se store endringer før det har gått 4-8 måneder. Det er selvfølgelig unntak både den ene og den andre veien. Er oppgaven å få et enkelt søkeord med lite konkurranse høyere på Google kan det gå mye fortere enn 4 måneder, og om et av de vanskeligste søkeordene skal jobbes opp i topp tre kan det gå lenger tid enn 4-8 måneder. Likevel, vær obs på for korte tidsrammer.
Garanterer de deg å nå målet? Om de garanterer deg å nå øverst på Google bør du vurdere en annen kandidat. Ingen kan helt sikkert garantere rangeringer øverst på Google, fordi ingen vet akkurat hvordan algoritmen til Google fungerer, eller når neste store oppdatering vil implementeres. I 9 av 10 tilfeller vil man kanskje nå øverst på Google med kontinuerlig arbeid, men vær forsiktig med firmaer som garanterer det.
Er prisen de gir deg realistisk? Det koster med god søkemotoroptimalisering, både mindre og større kampanjer. Dersom prisen virker for lav bør du grave litt dypere og spørre hvordan de har tenkt å gå frem med kampanjen.
Sier de nei om du stiller urealistiske krav? Ber du om nummer én rangeringer over hele linja, setter et krav på at det skal være utført i løpet av 2 måneder og SEO firmaet sier at det ikke er noe problem, er det bare å finne en ny kandidat med en gang. Virker det for godt til å være sant, er det oftest det.